Cu totii avem asocieri legate de somn. Patul, perna, pijamaua – fiecare persoana are asocierile sale care o ajuta sa adoarma. Si bebelusii isi creeaza asocieri de somn deja dupa prima luna de viata. Asocierile de somn la bebelusi sunt conditiile in care bebelusii obisnuiesc sa adoarma.
Tipurile de asocieri de somn la bebelusi
Unele asocierile de somn creaza probleme bebelusilor in timpul somnului.
- Asocierea de somn este una pozitiva ajuta bebelusul sa adoarma singur, iar in caz de trezire intre ciclurile de somn, bebe va fi capabil sa se autolinisteasca si sa adoarma din nou.
- Asocierile de somn negative implica ajutor din exterior pentru adormirea bebelusului, iar la fiecare trezire bebe va cere din nou si din nou acest ajutor.
De ce se intampla acest lucru?
Schimbarea locului sau conditiilor de somn a bebelusilor dupa ce ei au adormit, sa zicem la sanul mamei, iar se trezesc in patuc, le provoaca copiilor nedumerire si ingrijorare.
Acelasi lucru cum ar fi daca tu ai fi adormit in dormitor dar te-ai fi trezit in sufragerie, pe podea. Evident, ca reactia unei astfel de schimbari la bebelusi va fi plansul si cererea de a fi dus inapoi, unde a adormit.
Exemple de asocieri de somn cu impact negativ sunt: adormirea la san sau in brate, adormirea in miscare - in carucior, leagan sau masina, suzeta. In toate aceste cazuri, sunt implicati parintii, si la fiecare trezire bebelusul va dori sa fie recreate aceleasi conditii in care a adormit.
Adevarul este ca toate asocierile de somn la bebelusi sunt create insasi de parinti. Ei sunt cei care ii obisnuiesc pe bebelusi sa adoarma intr-un anumit mod. Iar noutatea buna este ca tot in puterea parintilor sta posibilitatea de a schimba lucrurile si a inlocui asocierile negative cu unele pozitive.
De ce trebuie sa elimini asocierile de somn negative?
- Asocierile de somn negative cauzeaza treziri dese a bebelusului la finalul ciclului de somn. In primele luni de viata, ciclul dureaza de la 30 la 40 de minute.
- Asocierile de somn negative necesita o implicare din exterior. Acest lucru presupune ca la fiecare trezire, va fi necesar sa intervina cineva pentru a linisti si a adormi din nou bebelusul.
- Asocierile de somn negative il impiedica pe bebe sa se obisnuiasca sa adoarma singur - incapacitatea bebelusului de a adormi singur, fara a fi leganat sau pus la san, cauzeaza treziri dese si cere mult efort fizic si emotional de la parintilor.
Cum sa elimini asocierile de somn negative?
- Culca-l pe bebe in patuc cand el este inca treaz
Poti sa-l alaptezi sau sa-l legeni inainte de somn, dar nu-l lasa sa adoarma in asa conditie. Transfera-l pe bebe in patuc atunci cand el e somnoros, dar inca nu doarme.
- Invata-l pe bebe sa adoarma singur
Pentru multi parinti este o problema sa-l obisnuiasca pe bebelus sa adoarma singur.