Tinerii parinti, sufera din cauza lipsei de somn. Cauza acestei probleme a tinerilor parinti este ca bebelusul lor nu doarme noaptea.
Inainte de a va oferi solutii la aceasta problema vreau sa intelegeti motivul din cauza carui copilasul vostru nu doarme noaptea.
Intelege motivul de ce bebe nu doarme noaptea?
Bebelusii de diferite varste au diferite necesitati vitale din cauza caror acestia se trezesc des noaptea. Spre exemplu, nu-i poti cere unui bebelus in primele luni de viata sa doarma toata noaptea deoarece el are nevoie sa manince de cel putin 2-3 ori pana dimineata.
Pentru a intelege de ce bebelusul nu doarme noaptea, trebuie sa intelegi daca cauza trezirilor de noapte a bebelusului este un factor exterior sau este o normalitate pentru varsta sa.
Cauze care nu indica probleme de somn a copilului
Treziri din cauza foamei
Din cauza foamei, nounascutii isi vor trezi parintii pe timp de noaptea la fiecare 2-3 ore.
Asta inseamna ca este absolut normal pentru un nounascut sa se trezeasca de 5-6 ori si mai mult pe timp de noapte. Pe masura ce acesta creste, bebe se va trezi tot mai rar pentru a manca.
La 2-5 luni – pana la 3 ori pe noapte
La 6-8 luni – 2-3 ori pe noapte
La 8-12 luni – 1-2 ori pe noapte
La 12-18 luni – 0-1 ori pe noapte
Colicile la bebelusi
O buna parte din bebelusi sufera de colici in primele luni de viata, care deseori sunt cauza trezirilor dese si a comportamentului agitat a copilului pe timp de noapte.
Medicii sustin ca colicile trec in mod natural dupa varsta de 3 luni.
Treziri intre ciclurile de somn
Trezirile ocazionale, intre ciclurile de somn, vor exista permanent. Dar deja in primele luni de viata bebelusii invata sa se autocalmeze si sa adoarma din nou.
Treziri din cauza scutecului plin
Din cauza scutecului plin, in prima luna dupa naster, vei avea cele mai multe treziri pe timp de noapte.
In prima luna dupa nastere, sistemul digestive a copilului se obisnuieste cu noul regim alimentar.
Toti acesti factori, ce cauzeaza trezirile frecvente pe timp de noapte la inceput, vor aparea tot mai rar, pe masura ce bebe creste.
Cauze ce indica posibile probleme de somn
Treziri dese, la fiecare 30-40 minute
Trezirile frecvente pe parcursul noptii a bebelusilor pot fi cauzate de un sir de factori. Acesti factor pot fi asocierile negative de somn, incapacitatea bebelusului de a dormi singur, supraoboseala, lipsa regimului, stresul, conditii de somn nefavorabil, s.a.
In unele cazuri, exista concomitent mai multi factori ce il impiedica pe bebe sa doarma linistit. Ca rezultat, toata familia este de un somn sanatos si implinit. In asa situatie, este important sa gasesti si sa tratezi cauza problemei de somn a bebelusului.
Stare de veghe pe timp de noapte
Bebelusul se trezeste in mijlocul noptii si nu mai vrea sa adoarma din nou?
Incerci sa-l culci dar copilul se agita si protetesteaza.
Un astfel de comportament a bebelusului inseamna ca acesta s-a saturat de somn si nu mai vrea sa doarma. Iar cauza poate fi lipsa unui regim/program al zilei corespunzator varstei bebelusului, a fost lasat sa doarma mai mult ziua precedenta sau somnul de zi si de noapte sunt in proportii gresite.
Daca intampini o astfel de problema, incearca sa te comporti la maxim de linistit si calm, nu aprinde lumina in camera, nu comunica si nu te juca cu bebelusul. Iar atmosfera linistita si intunecoasa maresc sansele ca bebe va adormi din nou.
Rezolvarea acestei probleme pe termen lung insa, necesita respectarea unui regim al zilei corespunzator varstei bebelusului.
Bebe adoarme doar la san sau in timp ce e leganat
Daca bebe s-a obisnuit sa adoarma doar cu ajutor din exterior asa cum este adormirea la sanul mamei sau atunci cand este leganat, atunci el a capatat o asociatie de somn negativa.
Bebelusii care nu stiu sa adoarma singuri. De aceea, ei se trezesc mult mai des si cer sa li se recreeze conditiile in care au adormit.
Unica solutie pentru aceasta problema este sa-l inveti pe micut sa adoarma singur.
Adormirea dureaza mult timp
Adormirea copilului care nu vrea sa se linisteasca sau sa doarma este chinuitoare.
In asa caz, de vina pot fi mai multi factori cum ar fi lipsa regimului de zi nerespectarea duratei de timp treaz bebe nu a oboist sufficient, bebe nu a reusit sa practice abilitatile noi dobandite (sezutul, mersul), lipsa pregatirii pentru somn s.a.