Primele luni dupa nasterea bebelusului sunt cele mai complicate pentru majoritatea parintilor din cauza lipsei de somn. Trezirile frecvente pe parcursul noptii ii istovesc chiar si pe cei mai tari. Mai devreme sau mai tarziu, fiecare parinte se intreaba ‘Cand va dormi bebe toata noaptea? Sau ce metode exista de a invata copilul sa adoarma singur?’
Noutatea buna este ca acest timp va veni, chiar daca acum ti se pare ca nu vei mai dormi 8 ore la rand niciodata. Dar adevarul este ca nu exista o varsta anumita. Toti bebelusii sunt diferiti si se dezvolta conform programului sau unic. Iar asteptarile tale trebuie sa fie realiste.
Este important sa intelegi ca trezirile de noapte vor exista permanent. Adultii la fel se trezesc pe parcursul noptii, insa cel mai des adorm imediat inapoi si nu-si amintesc de aceste treziri. Bebelusii si copii mai mari vor continua sa se trezeasca noaptea, intre ciclurile de somn, chiar si atunci cand nu vor mai avea nevoie de hrana sau altceva. Abilitatea de a se linisti desinestatator si a adormi singuri ii va ajuta sa adoarma din nou, fara a trezi parintii. Iar cu cat mai devreme bebe va invata sa adoarma singur, cu atat mai rapid ai sansa sa revii la somnul neintrerupt de noapte.
Cand va dormi bebe toata noaptea?
In cele mai multe cazuri, bebelusii dorm toata noaptea atunci cand refuza masa de noapte. Deja in jurul varstei de 6 luni, multi bebelusi sunt capabili sa reziste o noapte fara hrana. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l privezi pe bebe de masa de noapte daca el o cere. Mai mult decat atat, la varsta de 6 luni majoritatea bebelusilor se vor mai trezi de 2-3 ori pe noapte pentru a manca.
De cate ori se va trezi bebe pentru a manca?
0-1 luni -> la fiecare 2-3 ore
2-5 luni -> 3 ori pe noapte
6-8 luni -> 2-3 ori pe noapte
8-12 luni -> 1-2 pe noapte
12-18 luni –> 0-1 pe noapte
In jurul varstei de 12 luni, multi bebelusi nu se mai trezesc noaptea pentru hrana . Unii chiar si mai devreme. Totusi sunt si bebelusi care vor cere lapte pana la varsta de 18 luni, ceea ce este absolut normal.
Trezirile de noapte insa mai pot avea loc si din alte motive.
De ce se trezesc bebelusii des noaptea?
Bebelusul poate sa se trezeasca noaptea nu doar atunci cand ii este foame. Un sir de alti factori il pot impiedica pe bebe sa doarma linistit toata noaptea.
- Asocieri de somn negative
Asocierile negative de somn se creaza atunci cand bebelusul este obisnuit sa adoarma cu ajutor din exterior. Spre exemplu, atunci cand bebe adoarme la san, in timp ce e leganat sau in timp ce suge suzeta. In asa caz, la trezire, bebe asteapta sa se regaseasca in aceleasi conditii in care a adormit.
- Lipsa regimului de somn
Cand bebelusul adoarme noaptea tarziu sau nu doarme ore intregi noaptea si recupereaza somnul ziua – aici este o problema a regimului de zi. Respectarea unui regim, adecvat varstei bebelusului, va face ziua mai clara si predictibila. Ca urmare bebe nu va ajunge sa fie supraobosit si va adormi mai usor.
- Regresia de somn
Regresia de somn presupune ca bebelusul, care pana acum dormea relativ bine, a inceput sa doarma mai rau, trezindu-se des noaptea si refuzand somnul de la pranz. Regresia de somn dureaza in mediu de la 1 la 4 saptamani si de regula apare la varsta de 4, 6-8, 10 si 12 luni. Desi aceasta perioada va trece in mod natural, este riscul ca ea va lasa in urma sa obiceiuri si asocieri negative de somn, la care apeleaza parintii in speranta de a adormi bebelusul.
- Pragurile in dezvoltare
Pragurile in dezvoltare, precum sezutul, taratul, mersul, vor afecta somnul bebelusului in timpul sau dupa dobandirea abilitatilor noi. Aceasta perioada va trece in cateva zile sau pana la 1-2 saptamani.
- Bebe nu stie sa adoarma singur
Bebelusii care nu stiu sa adoarma singuri au somn fragmentat si se trezesc mai des. Fiecare trezire de acest gen va cere implicarea parintelui pentru a-l adormi din nou pe bebelus.