Perna are functia de a mentine pozitia coloanei vertebrale si a relaxa muschii gatului si a spatelui. Copii mici insa, au o structura anatomica diferita decat cea a adultilor, iar din acest motiv ei nu au nevoie de o perna. Mai mult decat atat, oferita la o varsta prea frageda, perna poate aduce mai multe riscuri pentru sanatatea copilului.
Asadar, cand este varsta potrivita sa-i oferi copilului o perna pentru somn?
Cand copilul poate dormi pe perna?
Pediatrii recomanda folosirea pernei de catre copil, nu mai devreme de varsta de 2 ani. Anume la aceasta varsta, dimensiunea capului si a umerilor deja permite folosirea unei perne, fara a avea riscuri pentru sanatatea copilului.
Dar si dupa varsta de 2 ani, folosirea unei perne nu este obligatorie. Daca copilul se misca mult in somn sau daca ai incercat sa-i oferi o perna, iar el nu o doreste – nu-l conditiona sa o faca. Preferintele pozitiei de somn sunt individuale, iar copilul simte cel mai bine care pozitie de somn este cea mai confortabila pentru el.
Unica exceptie, in sensul folosirii pernelor la bebelusi, poate fi perna cu plan inclinat, impotriva refluxului. Aceasta poate fi folosita chiar si la nou nascuti. Dar in acest caz, pe perna este pozitionat nu doar capul bebelusului, dar si corpul acestuia, de la brau in sus. O alternativa pentru o astfel de perna poate fi o simpla carte pusa sub salteaua bebelusului, care va oferi acelasi plan inclinat.
Care sunt riscurile daca ii oferim bebelusului perna prea devreme?
Oferirea unei perne copilului sub varsta de 2 ani duce la cateva riscuri majore pentru viata si sanatatea micutului:
- Deformarea coloanei vertebrale – poate avea loc la copii sub 2 ani, din cauza proportiilor specifice ale capului. La aceasta varsta, capul este proportional mai mare in raport cu corpul, de aceea nu are nevoie sa fie ridicat pe o perna. In caz contrar, ridicarea capului poate cauza deformarea coloanei vertebrale, care este in proces de formare.
- Pericol de sufocare – acesta este deosebit de eminent la bebelusii in primele luni de viata, atunci cand ei inca nu se pot intoarce singuri de pe o parte pe alta sau trage perna, in cazul in care ea a acoperit nasul si gura copilului. Tot din acelasi motiv, medicii pediatri recomanda amanarea folosirii paturilor, jucariilor si a altor obiecte in patutul si carutul copilului pana la varsta de 2 ani. In asa caz, daca urmezi recomandarea si nu invelesti copilul in timpul somnului, trebuie sa te asiguri ca l-ai imbracat mai gros, destul de confortabil in raport cu temperatura aerului din camera.
- Pericol de accidentare – daca bebelusul deja se ridica in picioare, el poate folosi perna pentru a iesi din patuc, ceea ce poate duce la un accident.
- Alergii /dermatite cauzate de materialele din care este confectionata perna – daca copilul tau este predispus la alergii sau dermatite, ai grija la materialele din care este confectionata perna. Dupa ce copilul a implinit 2 ani, opteaza pentru o perna din material hipoalergenic si pastreaz-o in curatenie, spaland-o regulat 1 data in luna.
Odata ce te hotarasti sa oferi copilului o perna pentru somn, este important sa atragi atentie la materialele din care este confectionata perna. Dar asta nu este tot. Chiar daca copilul dupa 2 ani de zile poate folosi o perna, totusi nu toate pernele sunt bune pentru el. Vezi mai jos si alte criteria importante care te vor ajuta sa alegi o perna potrivita pentru copilul tau.
Care este perna ideala pentru copii?
Daca planifici sa introduci perna in rutina de somn a copilului tau, alege una potrivita pentru varsta sa. Pernele pentru maturi nu sunt potrivite pentru copii mici. Acestea pot fi oferite copiilor doar dupa varsta de 12 ani.
Daca copilul tau este putin peste 2 ani, prima sa perna trebuie sa fie destul de ferma, cu inaltimea de 2 cm. Odata ce copilul creste, poti sa-i schimbi perna pe una mai inalta.
Asadar, caracteristicile pernei ideale pentru copii sunt:
- Corespunde varstei copilului. Pentru copii de 2 ani, inaltimea pernei va fi de 2 cm. Treptat, odata cu cresterea copilului, poti sa-i oferi o perna mai inalta, dar nu si perna obisnuita, pentru mature;
- Perna trebuie sa fie destul de ferma. Daca copilul doarme pe o perna prea moale, el risca sa se scufunde in ea si sa se sufoce;
- Materiale hipoalergenice. Pernele din materiale hipoalergenice sunt recomandate atat copiilor care sufera de alergii sau dermatite, cat si celorlalti, care nu sunt predispusi la aceste maladii. Materialele hipoalergenice mentin curatenia pernei, nu acumuleaza atat de mult colb si respectiv nu reprezinta o sursa pentru dezvoltarea acarienilor;
- Perna trebuie sa respire pentru a evita transpiratia copilului;
- Sa fie usor de ingrijit. Perna trebuie sa fie usor de spalat si uscat, intrucat va fi necesar sa o faci regulat. Pentru mentinerea igienei, chiar si perna din materiale sintetice trebuie spalata 1 data in luna si nu trebuie fi impartita cu alti membri ai familiei. Un alt factor important este ca perna sa nu-si piarda forma in urma spalarii.