Intelegerea ciclurilor de somn la bebelusi va ajuta parinti sa le asigure micutilor un somn mai linistit si neintrerupt. Astfel parintii contribuie ca bebelusii lor sa invete sa adoarma singuri.
Ce este un ciclu de somn?
Odata ce adormim, incepem primul ciclu de somn. Acesta include 4 faze de somn: fazele 1, 2, 3 si faza REM (rapid eyes movement sau miscarea rapida a ochilor). Ciclul de somn se incheie la finalizarea ultimei faze de somn – REM. Dupa ce un ciclu de somn s-a incheiat, acesta se restarteaza din nou.
Asa arata un ciclu de somn la adulti.
Ciclul de somn la bebelusi in primul an de viata poate fi mai diferit. Deseori acesta incepe nu in faza 1, ci direct in faza REM. Un ciclu de somn la bebelusi in primele luni de viata dureaza in mediu 40-60 minute. Dupa 6 luni, ciclul de somn se poate lungi pana la 70 minute.
Odata cu maturizarea, se lungeste si ciclul de somn, care ajunge la 90-120 minute la adulti. De regula, timp de o noapte, adultii trec prin 4-5 cicluri de somn, dintre care primul fiind mai scurt, de 90 minute, iar urmatoarele de 100-120 minute. Nounascutii, pot avea pana la 18-20 de cicluri de somn timp de 24 ore.
Fazele ciclului de somn
Mai jos vom analiza mai detaliat fiecare faza de somn, pentru a intelege mai bine ce se intimpla in decursul unui ciclu de somn. Toate fazele de somn sunt importante in felul sau. Primele 3 faze de somn, mai sunt numite si faze non-REM. Faza 1 si 2 pregateste corpul pentru somnul profund si odihnilor. In faza 3 non-REM are loc regenerarea organismului si fortificarea sistemului imun. Perioada REM, a 4-a faza, este asociata cu memoria si invatarea.
Asadar, sa analizam mai detaliat fiecare faza a ciclului de somn.
Faza 1 de somn
Somnul in Faza 1 este superficial, ceea ce inseamna ca in scurt timp dupa ce am adormit, ne putem trezi foarte usor. Corpul abia incepe pregatirea pentru somn, si anume incetinirea proceselor vitale si relaxarea. In aceasta etapa putem simti contractii musculare bruste, dar si senzatia de cadere. Faza 1 de somn este scurta, dureaza doar cateva minute, si constituie pana la 5% din timpul ciclului de somn.
Faza 2 de somn
Trezirea din faza 2 de somn se face deja mai greu. In aceasta etapa corpul este si mai relaxat, miscarile ochilor se opresc, bataile inimii incetinesc si temperatura corpului scade. Are loc pregatirea pentru somnul adanc.
Faza 3 de somn
In faza 3 intram intr-un somn profund, in care corpul este moale si nu mai raspunde la stimuli din exterior. Deci este foarte greu de trezit. Daca insa suntem treziti in aceasta etapa a somnului, ne va fi dificil o perioada de timp sa ne orientam in spatiu si sa ne focusam atentia. Somnul profund este foarte important pentru sanatate, deoarece anume in aceasta etapa are lor regenerearea celulelor din corp si stimularea sistemului imun.
Faza 4 – somnul REM
In aceasta etapa, miscarile ochilor devin mai active. De aici si denumirea etapei respective – Rapid Eyes Movement (miscarea rapida a ochilor). Deasemenea si respiratia, dar si bataile inimii devin mai rapide. Desi pare a fi o etapa mai alerta, somnul REM este foarte important pentru sanatate, fiind acel somn odihnitor, in care organismul se recupereaza.
Deasemenea, in perioada REM, are loc invatarea si memorarea tuturor experientelor si lucrurilor noi, ceea ce este deosebit de important pentru bebelusi si copii mici. Se considera ca prelucrarea activa a informatiei, de catre creier, si produce in rezultat visele. Somnul REM este unica perioada in care visam. Si chiar daca uneori credem ca am visat toata noaptea, de fapt, aceasta etapa dureaza doar 15-25% din totalul ciclului de somn la adulti.
Daca somul REM va fi constant intrerupt, ceea ce deseori se intimpla la parintii cu copii mici, atunci in ziua urmatoare starile de oboseala, slabiciune si iritabilitate sunt garantate. Pentru a evita aceasta situatie, poti sa-l ajuti pe bebe sa doarma mai bine noaptea, iar in acest sens te va ajuta cunoasterea si intelegere ciclului de somn la bebelusi.
Particularitatile ciclurilor de somn la bebelusi
Somnul bebelusilor este diferit. Dupa cum am mai vorbit, un ciclu de somn la bebelusii mici dureaza in mediu 40-60 minute, iar deja dupa 6 luni, ciclul de somn constituie 70 minute.
Faza REM este deosebit de importanta pentru bebelusi. Acestia isi pot incepe somnul direct din faza REM. Tot in faza REM bebelusii petrec circa 50% din somn. Acest fapt este explicat prin necesitatea lor de a creste si a invata multe lucruri noi. Aceasta necesitate se reduce odata cu varsta si deja la copii de 3 anisori, somnul REM va constitui doar 30%.
Somnul REM este si ultima etapa a ciclului de somn in care corpul se pregateste de trezire, ceea ce presupune ca acesta este mai alert, se poate misca sau face sunete. Si daca adultii au invatat sa-si continue somnul, restartand un nou ciclu de somn dupa finalizarea fazei REM, fara a se trezi cu adevarat (trezirile de fapt au loc, chiar si la adulti, insa acestea sunt foarte scurte si superficiale), atunci la bebelusi situatia este diferita. Micutii deseori nu reusesc sa restarteze un nou ciclul de somn, trezindu-se la finele primului ciclu. De aici vine si problema somnurilor scurte, de 40-50 minute, atat de des intilnita la bebelusi.
Cum sa-l ajuti pe bebe sa doarma neintrerupt?
Daca bebe are tendinta sa se trezeasca la fiecare 40-50 minute, probabil ca are dificultate de a trece dintr-un ciclu de somn in altul. Ce poti face tu ca sa-l ajuti, este sa-l incurajezi sa doarma mai departe. Odata ce vezi ca bebe se trezeste:
- Pastreaza linistea si atmosfera de somn
- Nu reactiona imediat ce da primele semne de trezire. Ofera-i 2-5 minute sa se calmeze singur si sa adoarma din nou
- Daca bebelusul tau este obisnuit sa adoarma doar cu ajutor din exterior – leganat, la sanul mamei, cu suzeta – posibil ca a dezvoltat o asociere negativa de somn. In acest caz, ca sa-i prelungesti somnul, va fi necesar sa recreezi imediat conditiile in care a adormit. Aceasta este solutia pe termen scurt. Pe termen lung insa, cel mai bne este sa-l incurajezi pe bebe sa adoarma singur in patuc. Tu poti sa fii alaturi de el pana ce adoarme.