Cum se transmit emotiile de la mama la bebe?
Ce sa faci daca emotiile negative prevaleaza?
Cum sa iesi dintr-o criza de furie?
Cum sa mentii starea emotionala pozitiva?
Ai observat ca bebelusul adoarme mai greu atunci cand esti stresata, iar somnul sau este mai agitat? De vina este legatura emotionala stransa intre mama si bebelus.
Cum se transmit emotiile de la mama la bebe?
Legatura emotionala dintre mama si bebe se creaza in timpul sarcinei.
Spre exemplu, stare de stres a mamei cauzeaza creierul sa elibereze, prin intermediul glandelor, hormonii de stres – adrenalina, cortizolul, norepinefrina. Acesti hormoni de stres ajung in placenta, iar apoi prin cordon, direct la bebelus.
Dupa nastere, desi bebe e separat de mama, legatura emotionala se pastreaza, iar emotiile se transmit prin alte canale, precum: tonul si frecventa vocii, expresiile faciale, atingeri, miros.
Cercetatorii Universitatii California din San Francisco au facut studii asupra transmiterii anxietatii de la mame la copii. In prima etapa mamele trebuiau sa fie induse in stare de stres, prin sustinerea unui discurs spontan in fata unei comisii. In acest timp in dreptul inimii acestora erau atasati senzori cardiovasculari pentru inregistrarea indicatorilor stresului si a ratei cardiace. In a doua etapa, in urma discursului, mamele erau lasate sa se relaxeze, alaturi de copii lor, care la randul sau la fel erau monitorizati de senzori cardiovasculari. Intr-un final, s-a constatat ca copii au prezentat aceeasi rata cardiaca crescuta, preluand imediat starea de agitatie a mamelor.
Asadar, interactionand cu copilul, este important ca mama sa fie intr-o stare emotionala pozitiva. In caz contrar, copilul va resimti ingrijorarea, iritarea si nervozitatea mamei.
Aceste emotii vor provoca eliberarea hormonilor de stres in corpul bebelusului, care la randul sau vor activiza procesele vitale din organism, ceea ce va duce la agitarea lui. Fiind in stare de alerta, bebelusul nu va putea adormi in scurt timp, dar si dupa ce va adormi, somnul sau va fi agitat.
Ce sa faci daca emotiile negative prevaleaza?
Examineaza-ti gandurile si comportamentul in general, dar mai ales in momentele de stres, iritare, furie.
Daca gandurile negative predomina, daca te simti in continuu iritata, ai crize de plans, simti ca nu poti sa faci fata tuturor lucrurilor care au navalit asupra ta, ai stari constante de tristele, anxietate, dificultate in ingrijirea copilului, atunci are sens sa faci un test pentru depistarea depresiei. Femeile in toata lumea tot mai des recunosc ca sufera de depresie dupa nasterea copilului. Lucru care pana nu demult a fost ignorat sau ascuns.
Este foarte important sa fie cerut ajutorul unui specialist in caz ca exista unul sau mai multe simptome ale depresiei.
Exista si teste simple de verificare a starii emotionale, care poti sa le faci on-line. Acceseza link-ul de mai jos.
Cum sa iesi dintr-o criza de furie?
O criza de furie se poate intampla cu oricine. Daca vei ajunge vreodata sa fii infuriata la maxim si iti vor aparea ganduri sa-i faci rau bebelusului (sa-l scuturi, sa-l lovesti) atunci imediat pune copilul in patuc sau intr-un loc sigur de unde nu va cadea. Iesi din camera pentru cateva minute, chiar daca copilul plange.
Asta o sa te ajute sa te calmezi. Fa un exercitiu respiratoriu simplu: inspira foarte incet si adanc, si expira la fel de incet. Repeta de cateva ori.
Cum sa mentii starea emotionala pozitiva?
Cauzele principale ale emotiilor negative la mame sunt oboseala, deprivarea de somn si lipsa timpului personal. Reincarcarea resurselor emotionale incepe cu grija de sine si odihna.
Dormi cat mai mult
Incearca sa te culci la somnul de noapte pana la ora 22.00. Desigur ca asta va fi posibil doar daca il culci si pe bebe mai devreme. Cel mai potrivit interval de timp pentru culcarea copiilor mici este 7.00-9.00 seara.
Daca obisnuiesti sa-l culci pe cel mic mai tirziu, te sfatui totusi sa mergi treptat spre o culcare mai devreme. In fiecare seara incepe culcarea cu 15 – 20 minute mai devreme, pana ce ajungi la ora convenabila pentru tine.
O alta sugestie este sa dormi ziua. Profita de somnul de zi al bebelusului si dormi si tu impreuna cu el. Sau cel putin stai culcata in pat.
Simplifica rutina casnica
Gandeste-te cum ai putea economisi puteri si energie. Ce lucru poti sa-l simplifici sau sa-l excluzi?
Spre exemplu:
- Calcatul hainelor bebelusului – poti sa nu mai calci hainutele dupa prima luna de viata a bebelusului;
- Cumparaturile on-line cu livrare acasa – iti economiseste timp si te scuteste de iesirea din casa nedorita. E o salvare in multe cazuri;
- Comanda acasa mancare gata pregatita sau prepara portii mai mari, pentru 2- 3 zile;
- Apeleaza la o un serviciu de cleaning ca sa-ti faca curatenie acasa.
Cere ajutor
Invatate sa ceri ajutor de la sot, parinti, prieteni apropiati. Sa ceri ajutor este ceva normal si nu trebuie sa te simti incomod sa o faci.
Multe mame sunt perfectioniste si tind sa le faca pe toate singure. Dar nu este necesar sa te jertfesti, indurand toate greutatile desinestatator. Cu siguranta, rugamintea ta de ajutor va fi intampinata cu multa intelegere de catre oamenii dragi.
Permite-ti o placere in fiecare zi
Aici am in vedere lucruri mici, care iti aduc satisfactie si emotii pozitive – sa gasesti 15 minute pentru o cafea in liniste, sa privesti un film, sa vorbesti cu o prietena, sa-ti rezervezi o jumatate de ora pentru lectura, s.a.
Important este sa fie ceva ce iti place cu adevarat.
Gandeste-te chiar acum la cel putin 5 lucruri placute pe care ai putea sa le faci pentru tine si realizeaza-le in cel mai scurt timp.
Mediteaza
Posibil sa fie o experienta noua pentru tine, dar la sigur trebuie sa incerci. Meditatiile relaxeaza si in acelasi timp te ajuta sa te ispravesti cu emotiile negative. Ai grija de tine si investeste in resursele tale emotionale.
Mai mult despre somn gaseste aici – Totul despre somnul bebelusului