Ce este o problema de somn a bebelusului?
Parintii confunda trezirile dese, care sunt normale pentru varsta bebelusului, cu adevaratele probleme de somn.
In primul rand, inainte de a regla problemele de somn a copilului tau, confirma daca bebe are intradevar o problema de somn sau aceasta este o simpla caracteristica de somn absolut normala pentru varsta bebelusului.
Spre exemplu, trezirile cauzate de foame, scutecul ud, temperatura in camera prea rece sau prea calda nu semnifica existenta unei probleme de somn la copil. In asa cazuri, bebelusul se trezeste pentru a-si satisface o necesitate vitala cum o fac bebelusii alaptati care se trezesc mai des pentru ca le este foame.
Deasemenea, calitatea somnului la bebe este afectata de perioadele de salturile mentale temporare. Acestea, bine stiute ca regresii de somn la bebelusi, sunt etape fiziologice existenta caror este normala in perioada dezvoltarii copilului. Deasemenea, acestea nu pot fi considerate probleme de somn.
Bebelusul tau are o problema de somn daca:
- el constant nu doarme orele suficiente de somn aferente varstei sale;
- adoarme foarte greu;
- copilul are un somn agitat;
- noaptea se trezeste des;
- somnurile de zi sunt scurte (mai putin de 1 ora);
- se trezeste obosit si prost dispus;
- nu este obisnuit sa adoarma singur;
- adoarme doar cand il legeni sau il pui la san;
- adoarme la ore tarzii;
- se trezeste in mijlocul noptii;
- sta treaz cateva ore, s.a.
Pentru bebelusul care se afla int-o perioada activa de crestere, deprivarea constanta a somnului are urmari grave asupra sanatatii acestuia asa cum ar fi oboseala, stresul, dispozitia proasta, iar in unele cazuri si depresia copilului.
Dar, ce faci odata ce ai identificat existenta unei probleme de somn la copilul tau?
Incepi solutionarea acesteia cat mai curand si anume prin stabilirea cauzei ce-i provoaca problema de somn a copilului.
Stabileste cauzele ce-i provoaca probleme de somn copilului
Specialistii in domeniul somnului evidentiaza 3 tipuri de factori care afecteaza calitatea somnului la bebe:
- Factori ce tin de sanatate - dereglari neurologice, apneea, refluxul gastrointestinal, urechi inflamate, s.a.
- Factori de ordin psihologic si stres - depresia mamei, conflicte in familie, venirea pe lume a fratiorului/surioarei, schimbari de orice gen, lipsa de afectiune de la parinti, s.a
- Factori externi si conditiile de somn - regimul zilei, respectarea orelor de somn conform varstei, calitatea timpului de veghe, temperatura si umiditatea aerului in camera, asocierile de somn la bebelus, s.a.
Deseori este greu sa identifici adevaratele cauze care-i provoaca copilului tau anumite probleme de somn.
Mai ales ca cauza care indica existenta unei probleme de somn la copil adesea poate fi o combinatie din mai multi factori. Acest lucru presupune ca nu exista o abordare unica de reglare a problemelor de somn pentru toti copii. Fiecare bebelus este unic si conditiile in care creste sunt diferite de cele ale altor copii.
Spre exemplu, in timpul baitei, bebelusii mai linistiti se calmeaza si se relaxeaza pe cand bebelusii mai activi se inveselesc si se agita. Fapt care indica ca este acceptabil sa le faci baita copilasilor linistiti pe cand copilasii mai agitati posibil sa adoarma mai greu dupa baita. Sau in cazul sforaitului la copii in care motivul acestei probleme poate fi raceala copilului, caile nazale infundate sau respiratia pe gura.
Gasirea cauzelor de ce bebe nu doarme noaptea sau de ce bebe nu doarme ziua linistit necesita raportarea fiecarui factor la comportamentul individual al bebelusului tau.
Studiaza-i comportamentul in diferite situatii. Analizeaza cum se simte el in timpul plimbarii, dupa mancare, in timpul baitei, in comunicare cu altii, ce jocuri ii plac, ce activitati il agita, ce activitatii il calmeaza, etc. Aceasta intelegere te va ajuta sa-i organizezi regimul zilei astfel ca bebe, la timpul potrivit, sa fie gata de somn si sa doarma bine si sanatos.
Si pentru a te incurca in multitudinea de factori analizati, mai jos, am creat o lista din 10 pasi de urmat pentru reglarea somnului bebelusului.
Analizeaza si corecteaza, pas cu pas, toti factorii importanti si scapa de problemele care le are copilul tau in timpul somnului, asigurandu-i atat bebelusului cat si intregii familii odihna sanatoasa atat de necesara.
Pasii practici de reglare a problemelor la copii in timpul somnului
Pasul 1: Asigura-te ca bebe e sanatos
Copilul poate avea un somn agitat din cauza unei probleme de sanatate.
Daca presupui ca ar fi cazul atunci consulta un medic. Iata cateva situatii posibile intalnite des la bebelusi. Le vezi mai jos.
- Daca bebelusul incepe sa planga indata ce il pui in pozitie culcata, verifica daca nu-i sunt inflamate urechiusile;
- Daca bebelusul respira intrerupt in timpul somnului, sforaie, respira pe gura, atunci posibil sa fie de vina apneea in somn;
- Nasucul infundat ii va crea disconfort bebelusului in somn, in timpul treaz si in timpul mesei. Daca ai incercat vreodata sa mananci si sa dormi fara a respira pe nas, atunci stii bine seama despre ce vorbesc;
- Dermatita in forma grava provoaca mancarime si durere la nivelul pielii;
- Febra la bebelusi este intotdeauna un motiv de ingrijorare pentru parinti. Temperatura ridicata a corpului vine la pachet cu starea agitata si plans.
- Alte stari ce aduc disconfort fizic, dar sunt trecatoare sunt: colicile, care de obicei trec dupa primul trimestru dupa nastere; perioada de dupa vaccin, care poate avea diverse reactii pentru corp; eruptia dentara, s.a.
Consulta medicul pediatru in cazul oricarei dereglari de sanatate a bebelusului tau.
Niciodata nu administra copilului medicamente fara indicatia medicului.
Pasul 2: Analizeaza starea emotionala in familie
Cand vine vorba despre reglarea somnului bebelusului, factorul emotiv si stresul in familie sunt cauzele cel mai des ignorate de parinti.
Conflictele in familie, certurile dintre parinti, deficitul de comunicare a copilului cu mama, lipsa afectiunii, starea de neliniste sau depresie a mamei, toate pot influenta psihicul si comportamentul bebelusului.
Problemele psihologice ale mamei pot servi ca factor care contribuie la dezvoltarea anxietatii la copil in viitor.
Pentru a evita acest lucru, identifica sursa emotiilor negative in familie si elimina cauza.
Pasul 3: Verifica factorii externi care influenteaza somnul bebelusului
Somnul bebelusului este influentat de multi factori externi, precum: temperatura si umiditatea aerului in camera, locul de somn, asternuturile, hainutele, lumina, sunetul, s.a.
Creaza-i bebelusului tau conditiile favorabile pentru somn considerandu-i preferintele individuale.
Spre exemplu, unii bebelusi se simt confortabil la temperatura de +18C pe cand altii se ghemuie de frig la asa temperatura.
Pasul 4: Verifica cate ore doarme bebelusul
Intrebarea ‘Cat trebuie sa doarma bebelusul?’ are un raspuns destul de clar pentru ca se cunoaste durata medie de somn a bebelusilor in functie de varsta lor.
Cauza problemelor de somn poate fi deficitul sau excesul de somn, precum si distribuirea gresita a orelor de somn pe parcursul zilei.
Pentru a verifica acest factor calculeaza numarul de ore dormite a bebelusului in timpul zile si in timpul noptii si compara aceste date cu durata medie de somn a bebelusului.
Pasul 5: Prelungeste somnul scurt
Odata ce stii cate ore in mediu ar trebui sa doarma bebelusul tau, posibil sa apara necesitatea sa faci corectari in orele de somn. Si daca trezirea bebelusului pentru ca acesta sa nu doarma prea mult nu este o problem atunci prelungirea somnului bebelusului este o adevarata incercare.
Pasul 6: Petrece corect timpul treaz cu bebelusul
Nerespectarea timpului de veghe a bebelusului este una din cauzele frecvente ce-i provoaca supraoboseala.
Cand copilul este supraobosit el isi suprasolicita sistemul nervos si resursele sale energetice. Acest comportament provoaca producerea hormonilor de stres care, in rezultat, il agita pe copilas in timpul somnului.
Chiar daca copilul pare a fi vesel si plin de energie, aceasta activitate nu este sanatoasa pentru copil pentru ca el va adormi greu si va avea un somn agitat.
Respectarea duratei timpului de veghe nu e tot. Cum isi petrece bebelusul timpul, este la fel de important. Bebelusul a fost activ? A practicat activitati noi? A comunicat suficient timp cu mama? A avut destul timp sa se calmeze inainte de somn? A petrecut destul timp afara?
Toate acestea dar si alti factori influenteaza calitatea somnului bebelusului.
Pasul 7: Observa primele semne de somn
Un alt pas important in procesul de reglare a somnului este culcarea bebelusul in momentul potrivit. Iar momentul cel mai potrivit este atunci cand apar primele semne de somn.
Pasul 8: Creaza o rutina de somn pentru bebelus
Crearea unei rutine de somn este o modalitate buna de-ati ajuta bebelusul sa inteleaga ca vine ora de culcare.
Totodata, rutina inainte de somn este un pas prin care bebelusul invata sa adoarma desinestatator.
Pasul 9: Elimina asocierile de somn negative
Asocierile de somn sunt conditiile in care te-ai obisnuit sa adormi.
Atat maturii, cat si bebelusii dezvolta anumite asocieri de somn. Unele din ele sunt insa daunatoare pentru somnul calitativ. Asocierile de somn negative, cauzeaza probleme de somn precum: trezirile frecvente, somnuri scurte, incapacitatea bebelusului de a adormi singur.
Pasul 10: Invata bebelusul sa adoarma singur
Daca bebelusul tau nu este obisnuit sa adoarma singur atunci acum este timpul potrivit sa-l ajuti sa o faca.
Abilitatea de a adormi singur ii va oferi un somn mai linistit bebelusului si il va ajuta sa adoarma din nou, fara implicarea parintilor, in caz ca se va trezi intre ciclurile de somn.
Sa-l inveti pe bebelus sa adoarma singur nu inseamna sa-l separi in alt pat sau in alta camera. Poti sa-l inveti sa adoarma singur si atunci cand practici cosleeping.
Bebelusii care nu stiu sa adoarma singuri si sunt adormiti prin diverse metode care necesita ajutor din exterior, precum leganatul, alaptatul, vor suferi de somn interupt de numeroase treziri, iar la trezire bebe va astepta din nou sa fie leganat sau pus la san. Asa fel de somn nu este unul odihnitor si sanatos nici pentru bebe, nici pentru parinti.