Somnul bebelusilor trece prin multe transformari in primul an de viata. Trezirile dese, somnurile scurte, adormirile lungi – toate aceste probleme de somn a bebelusilor sunt bine cunoscute parintilor. Sunt insa anumite perioade, cand somnul copilului pare sa fie deosebit de problematic. Deseori, aceste etape sunt de fapt niste regresii de somn, etape absolut normale, prin care trec toti bebelusii. Vezi mai jos cum sa recunosti aceste etape si cand sa te astepti la ele.
Ce este regresia de somn la bebelusi si cum sa o recunosti?
Somnul bebelusului trece printr-o perioada de regresie atunci cand trezirile devin mai dese, somnul mai agitat si adormirea mai grea ca deobicei. Asa cum calitatea somnului scade, bebelusul va fi mai obosit, mai plangacios si va avea nevoie de mai multa ingrijire, dragoste si rabdare din partea parintilor. Unii bebelusi se pot simti mai flamanzi.
De ce se intimpla aceste schimbari in comportamentul bebelusului?
In aceasta perioada, bebelusul are un salt mental, adica a insusit mai multe abilitati fizice, cat si cognitive, foarte importante pentru dezvoltarea sa. Desi sunt mai putin notabile in jurul varstei de 4 luni, atunci cand are loc prima regresie de somn, mai tarziu insa, la 8 luni si la 12 luni regresiile de somn sunt asociate cu noi abilitati insusite, precum mersul dea busilea, mersul, dezvoltarea abilitatilor de vorbire.
Aceasta perioada de instabilitate, prin care este caracterizata regresia de somn, poate dura de la doar cateva zile pana la 2-6 saptamani. Deci unii parinti trebuie cu adevarat sa se inarmeze cu multa rabdare.
In primul sau an de viata, bebelusul va trece prin 3 episoade de regresii de somn, la varstele aproximative de 4 luni, 8 luni si 12 luni.
Regresia de somn de la 4 luni
Regresia de somn de la 4 luni se poate manifesta de fapt in perioada 3-5 luni. Saltul mental la aceasta varsta il afecteaza enorm pe bebelus. In jurul varstei de 4 luni, bebe practica rasucirile de pe o parte pe alta, acumuland noi abilitati motorice. Micutul devine mai sociabil si mai activ in comunicarea nonverbala.
Deasemenea, la aceasta varsta are loc maturizarea ceasului biologic, ceea ce presupune ca a venit timpul sa urmezi un program de somn pentru bebelus. Programul de somn presupune ca bebelusul trebuie sa doarma atat ziua, cat si noaptea aproximativ la aceeasi ora. Pentru a face asta mai usor, fixeaza ora de trezire dimineata, astfel ca aceasta sa nu varieze mai mult de 30 minute. Bebelusii, incepand de la aceasta varsta se simt mai siguri si mai linistiti in conditii de predictibilitate, de aceea un program de somn, potrivit varstei bebelusului, este foarte bine venit.
Tot in jurul varstei de 4 luni, somnul bebelusului incepe sa sufere din cauza asocierilor negative de somn, in cazul in care acestea au fost introduse in rutina sa. Cum am mai vorbit mai sus, la 4 luni bebelusii incep sa se simta mai confortabil daca activitatile sunt predictibile. Si daca bebe a fost adormit la sanul mamei, cu suzeta sau fiind leganat, atunci la trezire bebe asteapta sa se regaseasca in aceleasi conditii. Daca copilul a fost adormit in brate, iar dupa ce a adormit a fost transferat in patut, atunci cel mai probabil la trezire el va protesta. Solutia cea mai buna impotriva asocierilor negative de somn este sa-l obisnuiesti pe bebe sa adoarma in patutul sau. In acest sens, bebe trebuie pus in patut atunci cand este inca treaz sau semi-treaz.
Regresia de somn de la 8 luni
Regresia de somn de la 8 luni poate aparea in intervalul 8-10 luni. Acum, ca bebelusii sunt mai maricei, ar trebui sa treaca mai usor peste aceasta etapa de dezvoltare. In aceasta perioada, bebelusii invata sa mearga de-a busilea, iar unii deja practica ridicarea in picioare. Deoarece aceste activitati consuma multa energie, este bines sa-i oferi bebelusului conditiile necesare pentru a exersa cat mai mult noile abilitati pe parcursul zilei, atunci cand este inca treaz si plin de puteri. De altfel, bebe va incerca sa recupereze exercitiile fizice inainte de somn, iar orice gen de agitare inainte de somn trebuie evitata.
Regresia de somn de la 12 luni
Regresia de somn de la 12 luni (+/- 1 luna si jumatate) este asociata cu primii pasi ai bebelusului.
In aceasta perioada bebelusii protesteaza activ impotriva somnului de zi, in special a celui de-al doilea somn de dupa amiaza. Adormirea copilului poate fi prea lunga si complicata. Dar sa nu te grabesti sa renunti la al doilea somn de zi al bebelusului.
Specialistii spun ca varsta potrivita pentru bebelusi sa treaca la 1 somn pe zi este perioada 12-18 luni. Adica unii bebelusi pot fi gata fizic sa doarma doar 1 singura data ziua deja la 12 luni. Dar asa cazuri sunt mai putine. Totusi majoritatea bebelusilor mai au nevoie de 2 somnuri la 12 luni, iar trecerea lor la 1 somn are loc la 15-16 luni.
Cum sa stii daca copilul este gata sa faca tranzitia la 1 somn pe zi?
Trecerea la 1 somn pe zi se face atunci, cand pentru o perioada de 2 saptamani, copilul regulat se opune celui de-al doilea somn de zi, iar in caz ca nu doarme, se simte activ, pozitiv si nu da semne de supraoboseala.
Regresia de somn, dupa cum vezi, poate veni la pachet cu mai multe surpize si incercari pentru parinti. Este important sa intelegi ca aceasta etapa, desi instabila, este absolut normala pentru dezvoltarea bebelusului tau. Iar ca sa treci mai usor peste ea, poti sa te pregatesti cu ceva timp inainte, adoptand obiceiuri sanatoase si benefice in rutina bebelusului.
Cum sa diminuezi efectele negative ale regresiei de somn?
Regresia de somn nu poate fi evitata, constinuind o etapa normala in dezvoltarea copilului, insa efectele mai putin placute ale acesteia pot fi diminuate. Iata cateva sugestii, in privinta activitatilor zilnice si a rutinei bebelusului, care pot fi implimentate pentru a influenta pozitiv somnul si starea de bine a bebelusului.
- Evita supraoboseala bebelusului. Chiar daca respecti toate celelalte sfaturi legate de asigurarea unui somn linistit copilului, supraoboseala este factorul #1 care rezulta in adormiri lungi si chinuitoare si somn agitat, cu multe treziri.
- Permite-i bebelusului sa exerseze la maxim abilitatile fizice noi pe parcursul zilei. Daca bebe a inceput sa mearga de-a busilea, ofera-i un spatiu sigur unde o poate face, atat timp cat e treaz si activ.
- Elimina asocierile negative de somn. Poti sa continui sa-l legeni pe bebe inainte de somn sau sa-l alaptezi, dar cel mai important este sa nu-l lasi pe bebe sa adoarma in asa conditii. Culca-l in patut atunci cand este inca treaz sau semi-treaz.
- Adopta un program de somn (dupa 4 luni) si creaza un regim al zilei.
- Evita orice agitatie, galagie, ecrane cu 30-40 minute inainte de culcare. Asta il va ajuta pe bebelus sa se calmeze si sa fie gata de somn la ora potrivita. Tot in acest timp, poti sa reduci lumina in camera.
- Respecta rutina de somn. Aceasta poate fi alcatuita din cateva activitati linistite, cu durata de 5 minute pentru bebelusii mici, 10-15 minute pentru cei mai mari. Aici cei mai importanti factori sunt urmatorii: rutina inainte de somn nu trebuie sa-l agite pe bebe, activitatile trebuie sa fie repetate de fiecare data in aceeasi ordine, iar dupa ce a fost executata ultima activitate, urmatorul pas trebuie sa fie somnul.
- Cere ajutorul apropiatilor. Daca bebelusul doarme rau, atunci doarme rau si mama. Iar acest fapt aduce un plus de oboseala si stres, care sunt transmise de la mama la bebe. Ajutorul oamenilor apropiati in asa caz va usura viata mamei, reducand nivelul de stres din familie.