Ce este sforaitul si cum se produce?
Sforaitul este o problema des intilnita in timpul somnului la copii. Aceasta se caracterizeaza printr-o respiratie zgomoatoasa in timpul somnului.
Zgomotul caracteristic se produce din cauza blocajelor la nivelul cailor respiratorii, care impiedica circulatia aerului.
Deschiderea si inchiderea pasajului de aer cauzeaza vibratia tesuturilor la nivelul gurii si gatului. Iar intensitatea sunetului produs in timpul sforaitului depinde de viteza vibratiilor acesetor tesuturi, dar si de volumul de aer care circula prin caile respiratorii.
Sforaitul este un fenomen des intilnit la copii.
Din primele zile de viata, copii respira zgotomos datorita cailor respiratorii stramte si deseori blocate de secretii nazale.
Sforaitul dispare odata cu cresterea organismului si maturizarii sistemului respirator a copilului. Dar in cazurile in care sforaitul la copii este rezultatul unei patologii, pentru a preveni sforaitul la copil este important de stabilit cauza aparitiei acestei probleme.
Efectele negative ale soraitului la copii
Sforaitul la copii semnalizeaza o problema a respiratiei in timpul somnului. Aceasta problema afecteaza sanatatea copilului cat si linistea celor din jur.
Copilul care sforaie nu respira normal in timpul somnului. Respiratia acestuia se intrerupe pentru cateva zeci de secunde, ce inseamna ca in acest interval de timp, creierul, plamanii si intregul sau corp nu este alimentat sufient cu oxigen.
Iata cateva din efectele negative ale sforaitului:
- Sforaitul afecteaza calitatea somnului a celor din jur.
- Lipsa somnului sanatos cauzeaza somnolenta diurna, agitatie, iritabilitate, scaderi de concentratie, tulburari de apetit.
- Sforaitul presupune respiratia pe gura in timpul somnului, ceea ce poate duce la afectiuni ale migdalelor.
Sforaitul la bebe are multe consecinte negative dar pentru a intelege cum trebuie tratata aceasta problema este important sa evidentiem cauza ei.
Cauzele sforaitului la copii
- Pozitia incomoda in timpul somnului - unii copii adorm in pozitii foarte ciudate. Aceste pozitii a corpului pot bloca circulatia libera a aerului prin caile respiratorii a bebelusului ce ii poate cauza sforaitul. Pozitia optima a corpului in timpul somnului este pe o parte.
- Nas infundat si infectii respiratorii - nasul infundat si rinoreea deasemenea pot fi cauza sforaitului blocand circuitul normal al aerului prin nasucul copilului. Sinuzitele la fel impiedica respiratia libera pe nas in timpul somnului. In aceste cazuri, sforaitul trece dupa ce raceala sau infectiile respiratorii sunt tratate.
- Vegetatiie adenide (polipi) - polipii la fel blocheaza caile respiratorii, ceea ce impune copii sa rasufle pe gura sau sa sforaie. Problema cea mai serioasa este ca polipii blocheaza respiratia normal nu doar in tipul somnului, dar si ziua, cand copilul este treaz. Iar privarea creierului de oxigen in mod constant poate avea urmari grave asupra sanatatii, inclusiv asupra capacitatii intelectuale a copilului. Consultatia cu medical in acest caz este obligatorie.
- Amigdale inflamate - amigdalele inflamate si sforaitul sunt in relatii interdependente. Adica, atat sforaitul poate cauza inflamatia amigdalelor, cat si cele din urma pot fi cauza sforaitului. Cert este ca amigdalele inflamate trebuie tratate deoarece aceasta problema nu doar ca provoaca disconfort respiratiei dar poate sa stopeze respiratia in timpul somnului, ceea ce este periculos.
- Deviatia de sept si malformatii cranio-faciale - respiratia ingreunata si blocarea partiala a cailor respiratorii in acest caz poate influenta aparitia sforaitului. Copii cu acest gen de afectiuni sufera de sforait pe parcursul intregii vieti daca nu se recurge la o interventie chirurgicala.
- Alergii sezoniere - este bine cunoscut ca alergiile sezoniere pot aduce simptomul de nas infundat, iar acesta la randul sau poate cauza sforaitul.
- Astm bronsic - respiratia deficitara caracteristica astmului bronsic poate cauza sforaitul.
- Obezitatea si supraponderea - dilatarea cornetelor nazale si scurtarea distantei dintre amigdale rezulta in ingustarea cailor respiratorii, si respectiv duce la aparitia sforaitului. In plus, stomacul plin inainte de somn, la fel poate fi o cauza a sforaitului.
- Apneea in somn - apneea in somn se caracterizeaza prin sforait si intreruperea temporara a respiratiei, care poate dura pana la cateva zeci de secunde. Aceasta afectiune poate aparea chiar si la copiii foarte mici si prezinta pericol pentru sanatatea micutilor. Pe termen lung, apneea in somn poate cauza complicatii respiratorii si cardiace serioase. Din acest motiv, Academia Americana de Pediatrie vine cu recomandarea testarii in privinta la apnea de somn a tuturor copiilor pana la doi ani.
Cand sforaitul copilului semnalizeaza sindromul de apnee in somn?
Parintii trebuie sa fie atenti la respiratia copilului in timpul somnului pentru a depista sindromul de apnee in somn.
Daca copilul prezinta urmatoarele semne atunci se recomanda sa vizitati medicul.
- Copilul are respiratie neregulata si intrerupta in timpul somnului.
- Copilul sforaie aproape in fiecare noapte.
- Copilul suspina in somn.
- Are un somn agitat.
- Se trezeste dese ori pe parcursul noptii.
- Transpira in somn.
- Se uda in pat
Apneea in somn este o afectiune care poate avea urmari grave pentru sanatatea si dezvoltarea copilului.
Pe langa efectele negative enumerate mai sus, precum complicatii respiratorii si cardiace, respiratia ingreunata, lipsa temporara de oxigen, deasemenea apneea in somn scade calitatea somnului si copilul nu se odihneste suficient. Iar deprivarea constanta de somn are si ea, la randul sau, numeroase efecte negative, printre care: nervozitatea, lipsa de concentratie, probleme in comportament, cresterea in greutate si chiar intirzieri in dezvoltare.
Tratarea sforaitului in functie de cauze
Daca copilul tau sforaie, atunci se recomanda sa mergi la un medic pentru a-i faci un examen ORL, o rinoscopie si o analiza a partii din spate a nasului. Astfel, medicul va depista daca exista sau nu patologie nasucul copilului.
De cel mai dese ori, diagnoza medicului nu va stabili nici o problema de sanatate a copilului care-i cauzeaza sforaitul in timpul somnului.
In aceste cazuri, parintii pot lua anumite actiuni pentru a preveni sforaitul copilului. De exemplu:
- Desfundarea nasului – deseori copii rasufla greu pe nas din cauza mucozitalilor acumulate, care blocheaza inspirarea libera a aerului. Pentru a desfunda nasul micutului, in cazul in care el nu este bolnav, picura-i 1-2 picaturi de ser fiziologic de cateva ori pe zi. Dupa aceasta, foloseste un aspirator nazal sau o pompita pentru a scoate secretiile nazale;
- Baita inainte de culcare – aburii si umiditatea din baie ajuta la desfundarea nasului;
- Inhalatii cu abur – acelasi principiu se aplica si in acest caz. Aburii inmoaie secretiile si pasajele nazale, ceea ce duce la eliminarea usoara a secretiilor din nasuc si respectiv usurarea respiratiei;
- Umidificator – umiditatea scazuta in camera usuca secretiilor nazale, iar ca rezultat, acestea se usuca si raman blocate in interiorul pasajelor nazale. Aceasta problema este foarte actual in perioada rece a anului, cand sunt activate sistemele de incalzire in case. Un umidificator de aer poate rezolva problema aerului prea uscat si a nasului infundat, atat la copii, cat si la maturi. Nivelul optim de umiditate a aerului in camera este 40-60%;
- Curatenie in casa – mentinerea curateniei limiteaza cantitatea de praf inspirata de copii si inlatura existenta potentialii alergeni;
- Inlaturarea alergenilor – incepand de la praful din casa, jucarii de plus, perne din lana, parul de animale si tot ce poate provoca alergii la copii, si ca rezultat nas infundat.
- Pozitia corecta in somn – Pozitia pe o parte in timpul somnului este considerata optima, pentru evitarea sforaitului. O perna mai mare, la fel poate usura situatia, oferindu-I copilului posibilitatea sa raspire mai liber.