Continut
- Importanta somnului pentru sanatatea bebelusului
- Dezvoltarea tiparelor de somn-trezire
- Program de somn pentru copii - Da sau nu?
- Cate ore si reprize de somn sunt necesare in functie de varsta bebelusului?
- Somnul de noapte la bebelusi
- Mesele de noapte la bebelusi
- Factori care pot afecta somnul bebelusului
- Asocieri de somn la bebelusi
- Pozitia corecta pentru somnul bebelusului
- Somnul bebelusului in perioada de colici
- Trucuri de adormire a bebelusilor
- Probleme de somn la bebelusi si cauzele lor
Importanta somnului pentru sanatatea bebelusului
Somnul are o importanta vitala pentru bebelusi intrucat un somn sanatos contribuie la cresterea si dezvoltarea bebelusului, ii dezvolta capacitatea de invatarea, contribuie la maturizarea creierului, ii stimuleaza sistemului imunitar, contribuie la revigorarea, recuperarea fizica si ii mentine starea emotionala pozitiva.
Bebelusii cresc in somn.
Acest fapt se datoreaza secretiei hormonilor de crestere care are loc preponderent in timpul stadiei profunde de somn in care copilul se afla in mediu 50% din timpul somnului.
Studiile arata ca insuficienta de somn la bebelusi duce la deficit de hormoni de crestere si respectiv la intirzieri in dezvoltare.
Abilitatea organismului de a lupta cu bacteriile, virusii, diverse boli si infectii se datoreaza citokinelor - moleculelor de natura proteica, care se dezvolta in timpul somnului.
Procesul de invatare si memorarea abilitatilor noi are loc in mare parte in timpul somnului. Mai mult decat atat, se considera ca bebe invata si lucruri noi in somn. Mai cu seama, creierul face anumite testari in somn, precum conexiunea cu muschii.
Bebelusii care dorm mai putine ore decat este necesar pentru varsta lor risca sa sufere de obezitate in viitor.
De vina este hormonul leptina care in conditii normale se elibereaza atunci cand am mancat suficient, anuntandu-ne ca suntem satui si putem sa ne oprim de mancat.
Deprivarea de somn, afecteaza eliberarea acestui hormon, ceea ce duce la mancare in exces si, in rezultat, obezitate.
Lipsa cronica a somnului care se manifesta prin insuficienta orelor de somn sau prin somn interrupt Cand bebe se trezeste foarte des in timpul somnului aceasta are urmari negative nu doar asupra dezvoltarii fizice a copilului dar si a celei emotionale.
Deficitul de somn duce la starea de agitare, stres, nervozitate, hiperactivitate.
Asadar, importanta somnului pentru dezvoltarea sanatoasa a bebeluslului este evidenta. Iar datoria parintilor este sa asigure bebelusului toate conditiile necesare pentru un somn sanatos si calitativ.
Ce este un somn calitativ?
Un somn calitativ este suficient de lung pentru varsta bebelusului. Este neintrerupt, divizat intr-un numar optim de reprize corespunzator varstei sale si este organizat intr-un program de somn, predictibil dar si flexibil la necesitate.
Dezvoltarea tiparelor de somn-trezire
Nounascutii nu percep diferenta dintre zi si noapte.
Ei capata aceasta abilitate abia la 4-6 sampamani iar bebelusii nascuti prematur vor dezvolta tiparele de somn-trezire si mai tarziu.
Pentru a-l ajuta pe bebe sa se obisnuiasca cat mai repede cu noile conditii, parintii trebuie sa-l expuna pe micut corect la ciclurile de somn-lumina. In acest sens lumina joaca un rol foarte important.
Conditiile de iluminare in camera bebelusului trebuie sa fie aproape de cele naturale.
Pe parcursul zilei, copilul trebui sa fie expus cat mai mult la lumina si cel putin 1 ora pe zi sa o petreaca afara la lumina naturala a zilei.
Seara, cu 30-40 minute inainte de culcare, intensitatea luminei in camera bebelusului trebuie redusa treptat pentru ca somnul de noapte sanatos si odihnitor va fi in intuneric. Nu lasati nici lumina de veghe in camera bebelusului pe timp de noapte intrucat aceasta actioneaza la producerea hormonului de somn, melatonina, care se elibereaza in conditii de intuneric.
Program de somn pentru copii - Da sau nu?
Unii parinti sunt sceptici referitor la necesitatea programului de somn la bebelusi si prefera sa abordeze conceptul de ‘somn la tacere’. Acest concept presupune culcarea micutului doar cand acesta este obosit.
Problema este ca bebelusii inca nu stiu cand este timpul potrivit pentru culcare iar unii parinti considera semnele de supraoboseala (plansul si maraiala) ca fiind timpul potrivit pentru culcarea bebelusului.
De fapt, semnele de supraoboseala a bebelusului inseamna ca acesta nu a fost culcat la timp si sistemul sau nervos este suprasolicitat. Iar din cauza ca copilul nu stie cum sa-si controleze starile sale emotionale el devine stresat, agitat, plange, adoarme greu si chinuitor sau are somn intrerupt.
O alta urmare a supraoboselei a bebelusului este hiperactivitatea. Aceasta stare a bebelusului este inteleasa gresit de unii parinti. Ei cred ca fiind activ si plin de energie copilul este intr-o stare normala inainte de culcare. Realitatea este ca copilul este agitat din cauza lipsei de somn.
Cand copilul adoarme instantaneu aceasta la fel este semn ca sistemul nervos a fost suprasolicitat.
Privarea de somn constanta are efecte negative asupra cresterii si dezvoltarii copilului.
De aceea, somnul calitativ este foarte important pentru bebelus iar asigurarea unui somn calitativ este posibila daca urmezi un program de somn pentru copii cu ajutorul carui bebe invata sa adoarma singur. Acest program ajuta parintii sa controleze orele si reprizele de somn a copiilor in functie de varsta acestora. In rezultat, ziua va devine mai previzibila si somnul mai linistita.
Parintii isi pot planifica timpul personal dedicand cateva ore pe zi activitatilor dorite.
Asadar zicem ‘Da’ programului de somn!
Pentru a organiza programul de somn al bebelusului trebuie sa stabilesti cate ore de somn si cate reprize de somn are nevoie bebe in functie de varsta sa si cate ore poate sta treaz copilul. Acest lucru este necesar pentru a cunoaste ce interval de timp trebuie sa fie rezervat intre reprizele de somn.
Cate ore si reprize de somn sunt necesare in functie de varsta bebelusului?
Durata si frecventa reprizelor de somn se schimba mult in primul an de viata a bebelusului. Acest fapt se datoreaza cresterii si maturizaii rapide a micului organism.
Somnul de noapte la bebelusi
Somnul de noapte al bebeluslului sufera modificari constante in decursul primului an de viata. Cu mici exceptii, cand bebelusii dorm linistit multe ore in sir noaptea, majoritatea parintilor totusi se vor trezi de cel putin 3-4 ori pe timp de noapte pentru a hrani bebelusul si al linisti.
Bebelusii care sufera de probleme de somn, se pot trezi mult mai des.
Tot ce pot face parintii pentru a avea un somn mai lung si odihnitor noaptea, este sa-i asigure bebelusului conditiile necesare pentru un somn sanatos. In acest sens, programul de somn va aduce o ordine in ritmul de zi si de de noapte.
Rutina de somn va face trecerea la somn mai clara si il va ajuta pe bebe sa se relaxeze inainte de culcare.
Odata ce bebe se obisnuieste cu rutina de somn, el nu va mai protesta inainte de culcare iar adormirea in stare calma va fi urmata de un somn la fel de linistit.de
Rutina de somn trebuie sa contina cateva activitati relaxante pentru bebelus care ii vor aduce placere. Citirea cartilor, masaj relaxant, cantec de leagan – sunt activitati perfecte inainte de somn. Rutina de somn nu trebuie sa fie prea lunga, 5 minute pentru bebelusii in primele luni de viata, si pana la 15 minute pentru bebelusii mai mari. Important este sa fie aceleasi activitati, repetate in aceeasi ordine.
Dupa executarea activitatilor, bebe este pus la culcare.
Lumina la fel joaca un rol important cand vorbim despre calitatea somnului de noapte. Adormire si somnul de noapte trebuie sa fie in intuneric! Stinge orice sursa de lumina pe timp de noapte.
Mesele de noapte la bebelusi
Numarul trezirilor de noapte pentru alaptare se vor diminua si ele considerabil pe parcursul primului an de viata.
Nounascutii se pot trezi la fiecare 2-3 ore pentru a se hrani. La 2-5 luni, bebelusii se vor trezi in mediu de 3 ori pe noapte pentru a manca. La 6-8 luni, bebelusii vor cere laptic de 2-3 ori pe noapte. La 9-12 luni, de 1-2 ori pe noapte. Iar dupa un an, bebelusii incep sa refuze mesele de noapte (unii bebelusi chiar si mai devreme). Totusi unii bebelusi vor mai cere laptic 1 data pe noapte pana la 18 luni, ceea ce este normal.
Chiar daca bebe nu mai are nevoie fiziologica de a manca noaptea, trezirile de noapte se pot continua, din alte motive.
Factori care pot afecta somnul bebelusului
Exista numerosi factori externi care influenteaza somnul bebelusului precum: lumina, temperatura si umiditatea aerului in camera, prospetimea aerului, hainutele, locul de somn, sunetele din jur, s.a.
Parintii trebuie sa fie atenti la toti acesti factori si sa-i asigure bebelusului conditiile optime pentru un somn sanatos.
Temperatura aerului in camera bebelusului trebuie sa fie intre 18-23 Grade Celsius, iar pentru nounascuti – 22-24 Grade. Umiditatea optima a aerului in camera bebelusului este 40-60%. Deseori, aerul in casa este prea uscat, ceea ce afecteaza somnul si sanatatea bebelusului.
Exista diferite metode de a ridica nivelul de umiditate in camera, iar cea mai usoara si efectiva este folosirea unui umidificator de aer. Vezi aici cum sa alegi un umidificator de aer pentru camera bebelusului, dar si cum sa-l utilizezi corect, ca sa nu daunezi.
Asocieri de somn la bebelusi
Asocierile de somn sunt activitatile sau obiectele care bebe le asociaza cu somnul. Aceste asocieri de somn pot influenta calitatea somnului. De aceea, pentru a mentine calitatea somnului la copii sai, parintii trebuie sa fie atenti cu ce obiecte sau activitati isi adorm copii.
Spre exemplu, daca mama il adoarme pe bebelus de fiecare data la san iar, dupa ce copilul a adormit, il transfera in patuc atuntci exista riscul ca bebelusul se va trezeasca mai des ca obicei dorind de a fi atasat din nou la san.
La fel se poate intampla, daca bebe este obisnuit sa adoarma in brate sau in timpul leganarii.
Somnul in miscare este un alt tip de asociere de somn al bebelusilor care nu-i permite bebelusului sa adoarma adanc. Daca totusi bebe a adormit in timpul leganarii atunci ar fi bine sa opresti miscarea si sa-l lasi sa doarma in pozitie statica.
Solutia cea mai buna pentru a nu crea asocieri de somn negative este sa inveti bebelusul sa adoarma in patuc, fara a-l legana.
Suzeta ajuta la somn?
Suzeta la fel este o asociere de somn ce poate avea urmari negative asupra somnului copilasului.
Adormind cu suzeta, bebelusul o va pierde in patuc iar la fiecare trezire, in loc sa adoarma din nou, copilul va cere suzeta. Desi suzeta este un calmant bun pentru unii bebelusi, si desigur ca poate fi folosita in situatii critice, totusi este bine ca bebe sa adoarma fara suzeta.
Pozitia corecta pentru somnul bebelusului
Somnul pe spate al bebelusului are cel mai mic risc pentru Sindromul Mortii Subite.
In 1992, Asociatia Americana de Pediatrie recomanda pozitia pe spate in timpul somnului la bebelusi ca fiind cea mai sigura pentru securitatea vietii lor. Din momentul in care aceasta recomandare a fost anuntata, statisticele oficiale spun ca cazurile SIDS in SUA au scazut cu 50%.
In alte tari, printre care se numara si Romania, se recomanda somnul pe o parte pentru bebelusi, in special pentru cei mai mici.
Ambele pozitii de somn sunt sigure pentru bebelus. Dar pentru a evita o posibila deformare a capului bebelusului, se recomanda ca pozitiile de somn sa fie schimbate periodic. Spre exemplu, un somn pe spate, urmatorul somn pe partea dreapta si apoi pe partea stanga.
Somnul pe burta, prezinta pericol pentru viata bebelusului. Bebelusul risca sa se sufoce pe suprafata moale a patului pentru ca inca nu isi poate misca desinestatator capul din aceasta pozitie.
Un alt factor de risc este respirarea propriului dioxid de carbon, acumulat in volum prea mare, din acelasi motiv, ca bebe nu-si poate misca capul singur, daca e culcat pe burtica.
Somnul bebelusului in perioada de colici
Disconfortul cauzat de colici la bebelusi se manifesta prin agitatie si plans ce dureaza in jur de 3 ore la rand.
Bebelusii pot fi afectati in diferita masura de colici. Unii vor plange ore in sir, indiferent ce ar face parintii pentru a-i linisti, pe cand altii, mai norocosi, nu vor fi afectati deloc.
Daca bebelusul totusi pare sa fie foarte deranjat, este bine sa fie aratat medicului pediatru, pentru a elimina orice alte maladii posibile.
Perioada colicilor la bebelusi incepe in jurul varstei de 2 saptamani si dureaza in mediu 3 luni. In acest timp, parintii trebuie sa fie foarte rabdatori si sa faca tot ce le este in putinta pentru a usura disconfortul bebelusului si a-i oferi posibilitatea sa doarma.
Pentru a usura disconfortul bebelusului, parintii ii pot face masaj la burtica folosind tehnici speciale pentru a usura durerile de la colici.
In privinta eficientei preparatelor medicamentoase, unii medici sunt sceptici. Dar care nu ar fi parerea parintilor, important este ca ei sa consulte medicul pediatru inainte de a administra bebelusului orice tip medicament.
Exista remedii naturiste cum ar fi solutii pe baza de ierburi care se considera ca ar ajuta in cazul colicilor. Dar si administrarea ierburilor bebelusului, tot trebuie facuta cu consultarea medicului pediatru.
Dragostea si afectiunea parintilor, leganatul in brate, starea psihologica pozitiva si conditiile optime de somn, il vor ajuta pe micut sa treaca de aceasta perioada grea.
Trucuri de adormire a bebelusilor
Adormirea bebelusilor deseori pare sa fie o misiune imposibila pentru parinti. In viziunea lor, scenariul ideal ar fi sa puna bebelusul in patuc, sa stea putin langa el si acesta sa adoarma linistit.
Dar adevarul este altul.
Adormirea bebelusului poate dura ore in sir in care parintii incearca sa faca tot ce pot dar nimic nu le iese.
Culcarea copilului care este in primele luni de viata este greu de tinut sub control insa exista citeva trucuri care te pot ajuta.
Daca doresti ca bebe sa doarma in patucul sau atunci obisnuieste-l cu aceasta din primele zile. Pune-l in patuc atunci cand e somnoros dar inca nu a adormit. Este important ca el sa se afle in patuc atunci cand adoarme, si nu in brate sau la sanul mamei.
Daca il adormi pe bebe leganandu-l in brate, atunci mai bine sa-l tii din start intr-o patura, si tot in ea sa-l transferi in patuc. Sansele ca bebe se va trezi in momentul in care va fi culcat in patuc vor fi mai mici. In plus, patura va mentine temperatura calda si patul nu va parea prea rece.
Probleme de somn la bebelusi si cauzele lor
Problemele de somn la copii se manifesta cel mai des prin somn agitat, somn fragmentat, treziri dese, somn scurt ziua de 30-40 minute, dificultati de adormire, mai ales in adormirea fara implicarea activa a parintilor.
Si daca unele ‘probleme de somn’, de fapt nu sunt probleme, ci doar un comportament natural normal, in functie de nevoile si varsta bebelusului, atunci altele sunt adevarate probleme de somn, ce pot si trebuiesc a fi tratate, pentru a asigura bebelusului, dar si intregii familii, un somn sanatos.
Tratarea problemelor de somn incepe cu depistarea cauzelor ce le provoaca. Cauzele pot fi diverse. Incepand de la probleme patologice, ce pot fi diagnosticate de medic; conditii de somn si deversi factori externi, precum: temperatura si umiditatea aerului in camera, locul de somn, lumina, sunetul, hainele, programul de somn gresit sau lipsa acestuia, s.a. Si chiar probleme de ordin psihologic, cum e stresul si depresia mamei. Vezi aici Cum emotiile mamei influenteaza somnul bebelusului.