Ce este umiditatea aerului? Cum se masoara aceasta? Si de ce umiditatea optima in camera bebelusului este atit de importanta pentru somnul copilului?
Umiditatea aerului este definita prin cantitatea vaporilor de apa in aer.
Umiditatea aerului se exprima in procente si este in legatura directa cu temperatura aerului.
In perioada verii, cand temperatura aerului este ridicata, umiditatea aerului poate ajunge la 90%. Iarna, temperatura aerului este joasa si nivelul de umiditate de asemenea scade pana sub 10%.
Nivelul de umiditate se masoara cu ajutorul mai multor dispozitive precum: higrometru, umidometru sau termohigrometru – termometru si higrometru intr-un singur dispozitiv.
Aceste instrumente de masurare a umiditatii aerului se pot procura la magazinele specializate pentru copii si, in acelasi timp, le poti gasi integrate in modelele noi de ceasuri digitale.
Care este gradul optim de umiditate aerului in camera bebelusului?
Valoarea optima a umiditatii in camera bebelusului este cuprinsa intre 40% si 60%.
Valorile mai mici sau mai mari pot cauza probleme de sanatate si disconfort fizic.
Unicul caz cand se permite valoarea maxima a umiditatii pana la 80% este cel al bebelusilor prematuri. In cazul lor, se recomanda aerisirea regulata a camerei bebelusului pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului.
Cum am mentionat mai sus, nivelul de umiditate depinde de temperatura aerului.
Reiesind din aceasta, unii specialist recomanda reglarea nivelului de umiditatea din casa, in functie de temperatura de afara. Si mai exact:
- t° intre 0 - 10°C -> umiditatea maxima 45%
- t° intre 10 - 20°C -> umiditatea maxima 50%
- t° peste 30°C -> umiditatea maxima 60%
Dar si in acest caz vorbim despre acelasi interval procentual de 40-60 %. Daca umiditatea din camera bebelusului este mai mica de 40% atunci aerul va fi prea uscat, iar daca e mai mare de 60% atunci aerul deja va fi prea umed.
Ambele cazuri pot fi daunatoare pentru sanatate copilasului.
De ce este important sa mentii umiditatea optima in camera bebelusului?
Mentinerea umiditatii optime a aerului in camera bebelusului este foarte importanta pentru sanatatea si confortul acestora si al celor maturi.
Pe langa organismul celor maturi, organismul bebelusilor este inca in proces de crestere si nu are sistemul imun bine dezvoltat care s-ar opune bacteriilor si virusilor potentiali aparuti in conditiile de umiditate scazuta sau prea ridicata.
Atat aerul prea uscat cat si aerul umed pot cauza diverse probleme de sanatate, precum: boli ale sistemului respirator, iritarea ochilor si a pielii, probleme de somn la bebelusi, s.a.
Ce efecte are aerul uscat din camera asupra bebelului?
Ce efecte are aerul prea uscat asupra bebelusului?
Nivelul scazut de umiditate in camera copilului, adica sub 40%, este caracteristic perioadei rece a anului cand se folosesc sistemele de incalzire a incaperii.
Orice sistem de incalzire usuca aerul iar cand gradul de umiditate scade sub limita optima apar riscuri pentru sanatate. Si aici bebelusii sunt cei mai vulnerabili.
Efectele negative ale aerului prea uscat incep cu disconfortul fizic, precum: dificultatea de respirare, nas uscat, gat uscat si iritat, tuse, iritarea ochilor, nevoia de hidratare mai mare decat deobicei.
Aceste senzatii sunt neplacute si sunt mai mult simtite pe parcursul noptii.
In cazul bebelusului, acesta le va resimti avand nasucul infundat si gurita uscata ce-i va agita somnul. Aceasta poate duce in continuare la urmari negative ca somnolenta pe parcursul zilei, probleme de comportament sau intirzieri in dezvoltare.
Deci, efectele negative ale umiditatii scazute, atat pentru bebelus, cat si pentru adulti, sunt numeroase:
- uscarea mucoasei nazale
- respiratie dificila
- mancarime, usturime, iritarea nasului
- sinuzite
- iritarea ochilor
- gat uscat, iritat
- tuse, bronsite
- piele uscata, iritata
- eczeme
- crapaturi in regiunea coatelor, genunchilor, talpilor
- deshidratarea organismului
- senzatie de sete
- sforaitul
- somn agitat la bebelusi
- Dar asta nu este tot. Efectele negative ale aerului uscat se rasfrang si asupra locuintei.
Ca rezultat pot aparea crapaturi si fisuri in lemn si in zonele vopsite. Plantele de camera la fel au de suferit. In lipsa umiditatii, acestea risca sa se ofeleasca si sa se usuce.
Toate acestea pot fi evitate daca se mentine nivelul optim de umiditate in casa, in limitele 40-60%.
Cresterea umiditatii in casa se poate face usor cu ajutorul unui umidificator de aer. Daca nu ai la dispozitie un umidificator de aer, poti sa ridici nivelul de umiditate in casa, folosind si alte metode alternative.
Metode de umidificare a aerului in camera bebelusului
Umidificarea aerului in camera bebelusui se poate face prin diferite metode simple si accesibile. Important este ca nivelul de umiditate sa fie mentinut permanent in limitele optime. Pentru a urmari nivelul de umiditate, este nevoie de un higrometru sau umidometru.
Vezi mai jos cateva idei pentru ridicarea nivelului de umiditate in camera.
- Pulverizarea apei in aer este o metoda rapida de a umidifica aerul in camera. Ideal ar fi sa fie apa distilata, asa cum apa de la robinet contine multe saruri, clor, si alte elemente care nu sunt recomandate sa fie inspirate. In caz contrar, sedimentul depus pe caile respiratorii poate provoca iritatii si tuse;
- Amplasarea unui recipient cu apa langa o sursa de incalzire;
- Amplasarea in camera a vaselor cu apa, vaze cu flori;
- Acvariile si fantanile interioare decorative la fel ridica nivelul de umiditate;
- Gatitul si fierberea;
- Baia sau dusul cu usa deschisa;
- Pastrarea apei in cada pentru o perioada de timp;
- Scaderea temperaturii in camera;
- Aeririsirea camerei in perioada calda a anului. Cand vorbim despre aerisirea incaperii ca solutie pentru ridicarea nivelului de umiditate, atunci trebuie sa tinem cont de legile naturii. Aerul este suficient de umed afara doar in perioada calda a anului. Iarna insa, umiditatea scade chiar si mai jos de 10%, la temperaturi negative. Deci, aerul se va umidifica, in urma aerisirii, doar in perioada calda. In urma aerisirii incaperii pe timp de iarna, nivelul de umiditate posibil sa scada si mai mult. Dar asta nu inseamna ca iarna nu trebuie sa aerisim casa! Aerisirea este foarte importanta pentru mentinerea unui mediu sanatos si pentru a evita dezvoltarea bacteriilor si a microbilor in casa. Pentru imunitatea imatura a bebelusului, aceasta are un rol deosebit de important. Pediatrii recomanda aerisirea camerei bebelusului de 3 ori pe zi, tot anul imprejur.
- Picurarea nasucului bebelusului cu ser fiziologic sau solutie salina si eliminarea secretiilor nazale cu ajutorul unui aspirator nazal sau a pompitei. Aceste actiuni desigur ca nu vor mari nivelul de umiditate in camera, insa il vor ajuta pe micut sa respire usor pe nas, ceea ce este foarte important indeosebi in timpul somnului. In conditii de aer prea uscat, picurarea nasucului se poate face de cateva ori pe zi. Serul fiziologic nu are nici o contraindicatie sau limita de doze;
- Ghiveci cu plante de camera. Plantele vor mentine un nivel de umiditate optim, dar si vor purifica aerul. Insa acestea trebuie sa fie alese cu precautie. Nu toate plantele se pot tine in dormitor deoarece unele specii pot fi toxice;
- Umidificatorul de aer este o metoda rapida, eficienta si usoara de umidificare a aerului in casa. Probabil ca unicul lucru negativ este costul acestuia. Dar beneficiile si comoditatea oferita de un umidificator de aer isi merita toti banii.
Vezi aici cum sa alegi un umidificator de aer pentru camera bebelusului, dar si cum sa-l folosesti corect, pentru a nu dauna.
Ce effecte are aerul prea umed in camera copilului?
Umidificand aerul in casa este important sa nu intrecem nivelul optim de umiditate de 60%, de altfel riscam sa facem aerul prea umed. Iar umiditatea ridicata are si ea un sir de efecte negative asupra sanatatii omului dar si a bebelusului.
Efectele umiditatii ridicate:
- Curgerea nasului, rinite
- Amigdalita, faringita
- Aparitia mucegaiului in casa care poate cauza alergii
- Dezvoltarea microbilor in aer
- Scaderea imunitatii
- Astm
- Infectii
Asadar, controlul nivelul de umiditate in casa este important. Daca nu ai la indemana un higrometru, exista semne specifice care iti vor spune ca aerul in casa este prea umed:
- Aparitia mucegaiului si a mirosului specific
- Curgerea nasului si afectiuni respiratorii
- Senzatia de frig in casa
- Deteriorarea mobilei, a aparatelor electro-casnice si a altor obiecte
- Inmultirea insectelor
Daca ai observant aceste semne in casa ta, este important sa gasesti solutiile potrivite pentru a rezolva problema.
In primul rand, depisteaza cauza ce provoaca ridicarea nivelului de umiditate si incearca sa o elimini. Vezi mai jos cateva sfaturi simple pentru reducerea umiditatii in aer.
Cum sa reduci nivelul de umiditate in camera?
- Gatitul cu usa inchisa, folosirea hotei si aerisirea bucatariei pentru a elimina aburul
- Aerisirea casei dupa ce s-a facut dus
- Pornirea unui sistem de incalzire
- Evitarea uscarii hainelor in casa
- Folosirea unui dezumidificator de aer. Acest dispozitiv absoarbe umiditatea din aer si o depoziteaza intr-un rezervor. Este o metoda rapida si usoara de a reduce nivelul de umiditate in casa.